Romania: tara bogata sau saraca?

Cand vorbim despre Romania cu cineva care nu cunoaste tara, in general, oricine isi imagineaza o tara saraca. Pana si in statisticile oficiale Romania apare ca una din tarile cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE.

In mod surprinzator, noi, strainii de aici, nu avem impresia ca traim intr-un climat sarac, in special daca locuim la oras. Stim ca nu suntem in Europa Occidentala, dar vedem ca nu ne lipseste nimic, si ne bucuram de o calitate de viata buna. Poate din cauza faptului ca cercul nostru de prieteni si cunoscuti este compus din persoane cu un nivel similar si nu simtim realitatea. Dar cine are dreptate? Statisticile oficiale care ne arata cat este PIB-ul pe cap de locuitor, sau ceea ce vedem zi de zi in jurul nostru?

Spunem ca o persoana este bogata atunci cand castiga multi bani sau pentru ca are multe proprietati (fara ipoteci), sau din ambele motive. Cand se analizeaza o firma se iau in considerare rezultatele (incasari-cheltuieli), dar si balanta neta (ceea ce are in proprietate- datoriile fata de terti)

In schimb, daca comparam tari, le organizam in functie de PIB-ul pe locuitor, adica in functie de incasarile medii ale cetatenilor, fara a lua in considerare cheltuielile de intretinere in acea tara, si cheltuielile pe care le are, dupa scaderea datoriilor. Este o formula rapida, dar incompleta, pentru a vedea cine castiga mai mult,  in care Romania ocupa pozitia 59 in 2016, cu 9.474$, conform datelor Bancii Mondiale (https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/29001).

De Romania se spune ca este o tara bogata in terenuri fertile, in bogatii naturale, si plina de persoane bine pregatite. Toate acestea sunt adevarate. Am auzit multi romani spunand ca daca resursele naturale ale tarii s-ar exploata in mod adecvat, Romania ar fi una din tarile cele mai bogate din Europa.

Este acest lucru adevarat? Cat de bogata ar fi Romania daca s-ar lua in considerare aceste resurse?

Vreau sa evit subiectivitatea si ma voi baza pe datele studiului Bancii Mondiale in acest sens, folosind date din 2014, ultimele publicate, pentru 141 tari din toata lumea. (The Changing Wealth of Nations, https://goo.gl/3i48pz)

Se includ analize referitoare la urmatoarele active pentru fiecare tara (si adaug un exemplu numeric inventat):

Capital produs si terenuri urbane: Sunt cele facute de om: masinarii, cladiri, echipamente, infrastructura, locuinte si terenuri urbane la pretul pietei. Sa presupunem ca valoarea lor este de 1.000 M $ (fiind M milioane)

Capital natural: resursele energetice (petrol, gaz, carbune,..) minerale, terenuri agricole, paduri,.. este considerat ca valoarea actuala a bogatiilor viitoare (petrolul se va termina intr-o zi, dar agricultura va continua pentru totdeauna.. Ce valoare au acestea in prezent?). Sa presupunem ca valoarea lor este de 1.500 M $

Capital uman: valoarea actuala din capacitatea populatiei tarii de a genera bogatie, pe parcursul restului vietii. Va depinde de nivelul de studii al cetatenilor, de salariile lor, si de speranta de viata activa. Pentru exemplul nostru inventat sa spunem 4.500 M $

Active exterioare nete: este rezultatul dintre diferenta intre activele tarii in strainatate si datoriile in strainatate. In exemplul nostru sa spunem ca este de -500 M $

Putem rezuma totul astfel: 1.000 M $ + 1.500 M $ + 4.500 M $ – 500 M $ = 6.500 M $

Este 6.500 M $ mult sau putin? Depinde. Daca tara are 1000 de locuitori fiecaruia ii corespunde 6,5 M de $, ce un este rau, dar daca are 1.000.000 de locuitori le corespunde 6.500 M $.. sincer, destul de putin. Cu asta vreau sa spun ca pentru acest studiu bogatia globala se imparte la populatie in parti egale.. asta cel putin pe hartie.

Da, in teorie, daca eu am 2 gaini, si tu nu ai niciuna, media ne spune ca fiecare are 1; dar mediile simple mint, de aceea statistica a inventat o serie de curbe de distributie care ne ajuta sa ne facem o idee mai exacta, unde putem vedea dezechilibrul in distributia bogatiei in diferite tari.

Vreau sa evidentiez un lucru: Cea mai mare parte a bogatiei deriva din capitalul uman. Intr-o societate avansata, pana la 70% din total corespunde acestei variabile. Capitalul uman depinde de pregatirea profesionala si de salarii, dar si de speranta de viata activa. O populatie tanara va munci mult mai multi ani decat una batrana, si capitalul sau uman va fi mai ridicat. Europa si Japonia pierd capital uman, nu din lipsa pregatirii profesionale sau a salariilor scazute, ci din cauza imbatranirii populatiei.

La sfarsitul lui 2014, Romania avea 19.908.979 locuitori. In ultimii 10 ani, aproximativ 3.000.000 de romani au parasit tara, in general, tineri, bine pregatiti din punct de vedere profesional, cu chef de munca si cu dorinta de a forma familii.

Activele tarii in 2014 aveau urmatoarele valori (in $/ locuitor):

  • Capital produs: 41.163
  • Capital natural: 17.265
  • Capital uman: 54.014
  • Active exterioare nete: -5.420

Total: 107.022 $/locuitor

Aceste date situeaza Romania pe pozitia 55 in lume (din 141 tari). Spania, cu 342.470 $/locuitor este pe pozitia 27. In comparatie cu Norvegia, cu 1.671.756 $/locuitor, noi, spaniolii si romanii, suntem saraci. Are un motiv Trump sa doreasca imigranti norvegieni in SUA.. dar de ce s-ar duce acestia intr-o tara unde ar pierde o gramada de bani, daca imparteala s-ar face in mod egal? Bogatia medie in SUA este de 983.280 $, asa ca nordicii i-ar spune americanului ca deja au fost in vizita stramosii lor vikingi, prin secolul XIII si au decis sa nu ramana.. deci nu e cazul ca ei sa ramana acum.

(Adevarul este ca m-am deprimat dupa comparatia cu norvegienii si cu americanii.. nu cred ca voi putea dormi linistit la noapte. Oricum.. intotdeauna imi vor ramane plajele, soarele, si petrecerile din Barcelona, si o frumoasa viata sociala in Timisoara.. in acelasi timp.. norvegienii stau sigur pe intuneric si inchisi in casa aproape tot timpul anului, din cauza frigului si a zapezii.. asta imi foloseste ca si consolare)

Si, in plus, norvegienii sunt foarte putini.. deci atunci cand se imparte, fiecare primeste mai mult. Alta ar fi situatia daca populatia Norvegiei ar fi de 19.908.979 de cetateni, si nu de 5.137.232.. sau nu? Raspunsul este nu: un norvegian este bogat in capital natural (103.184 $.. aici vorbim de mult petrol), in capital produs (423.905 $), active exterioare (140.018 $), dar in principal in capital uman (1.004.649 $).

Sa comparam Romania cu o tara cu o populatie similara: Olanda (16.865.008 locuitori):

Daca ne limitam doar la capitalul natural, Romania ii depaseste pe olandezi, in ciuda infinitelor plantatii de lalele, pentru ca deja stim ca avem paduri, terenuri, rauri, si multe altele. Dar cand ne uitam la cifrele totale, olandezul de rand este de 7,4 ori mai bogat decat romanul de rand.

Unde este diferenta?

Diferenta sta in ceea ce nu e natural, in ceea ce este creat de societate (capital produs), in valoarea ce o creeaza cetateanul cu munca lui (capital uman), si in investitiile nete in exterior.

Ar fi Romania una din tarile cele mai bogate din Europa daca ar gestiona bine resursele sale naturale? Nu.

Ar fi putin mai bogata, nu ar fi mare diferenta, poate ar urca cateva mii de $/ cap de locuitor si cam atat.

Ce poate face Romania pentru a fi mai bogata? Principalele modificari ar fi:

Capital uman: Acesta este punctul cel mai important; trebuie creat un proiect pentru tara care sa motiveze tinerii sa ramana, sa creeze familii, sa atraga talent exterior, sa se intoarca o parte din cei plecati, sa vina imigranti. Fuga de mana de lucru si de talent din ultimii 10 ani a provocat o gaura in ceea ce priveste resursele publice si private, si o pierdere de bogatie globala ce compromite enorm viitorul tarii. Trebuie crescuta populatia tarii, si fiecare persoana sa fie un plus pentru Romania.

Restul variabilelor vor veni ca o consecinta a punctului anterior:

Capital produs: grija pentru patrimoniu, revalorificare a activelor, constructie de calitate, baza pe tehnologie, transformare a oraselor in nuclee de dezvoltare cu proiectie internationala.. O crestere a cererii urca valoarea activelor, si o populatie mai educata din punct de vedere profesional, si mai constientizata ingrijeste mai mult patrimoniul public si privat, in cautare de calitate. Pentru 2016 si 2017 ma astept la o crestere, deoarece preturile pietei imobiliare au crescut foarte mult si asta se observa (in Spania, criza ce a inceput in 2008 a insemnat o enorma depreciere a activelor si o pierdere de bogatie foarte evidentiata; tendinta va fi de crestere si acolo)

Capital natural: Resursele naturale ideale nu trebuie transformate in lucruri, ci transformate pentru a fi parte dintr-un ciclu de resurse regenerabile ce genereaza bogatie pe termen lung. Resursele neregenerabile, ca petrolul sau gazul, se extrag, se vand, si adio. E ca si cum ai vinde un apartament. O padure gestionata adecvat, o centrala hidroelectrica, sau un camp agricol, sunt resurse pentru o perioada lunga de timp; ar fi echivalentul punerii unui apartament in chirie, pastrand proprietatea.

Active exterioare nete: Poate va veni ziua in care Romania va investi mai mult in exterior decat se investeste din exterior.. dar mai e mult pana atunci. Totusi, nu trebuie sa ne pierdem speranta, totul este posibil. Pana si norvegienii emigrau in masa in Wisconsin si Minnesota in secolul XIX, pentru a scapa de saracie.. si nu se gandeau la stramosii lor vikingi. Acum 200 ani, Trump ar fi avut dreptate.

In concluzie, cea mai mare bogatie a Romaniei sunt romanii, si este ceea ce tara a pierdut cel mai mult, si inca pierde. Acei romani care se integreaza atat de bine, muncesc, si produc bogatie in alte tari. Romania nu e saraca, aproape se afla in tertul superior al tarilor bogate (55/141), dar ar putea fi mult mai bogata daca ar dezvolta o societate atractiva, integrata, si competitiva.

Stiu ca intotdeauna repet aceeasi idee, dar oricat as analiza situatia, vad acelasi lucru.

José Miguel Viñals

Director General Diagonal Consulting SRL (www.viarumania.com)

Consul Onorific al Spaniei in Timisoara

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: