CONTROALE REFERITOARE LA PIATA MUNCII IN ROMANIA PENTRU 2018 (ITM): IN CRESTERE

(Traducere din spaniola)

Nu puteam sa ma decid in privinta titlului. Doream, evident, un titlu care sa atraga interesul cititorului- om de afaceri, vorbitor de limba spaniola, cu firma in Romania- dar in acelasi timp fug de titluri care ar putea fi alarmante, fara a renunta la mesajul principal. Nu stiu daca l-am ales pe cel mai potrivit, dar este rezumatul a ceea ce urmeaza.

Ileana

Director ITM Timis, Doamna Ileana Tomoiagă

Pe 17 ianuarie, doamna Ileana Tomoiagă, Director al ITM Timis (echivalentul in Spania a Inspección de Trabajo) a fost invitata la emisiunea Press Alert si intervievata de jurnalistul Dragoș Boța. Interviul complet se poate consulta aici:  https://www.pressalert.ro/2018/01/17-01-2018-invitata-ileana-tomoioaga/

Scopul interviului a fost acela de a prezenta publicului, in linii generale, balanta de activitate a ITM Timis 2017, si previziunile pentru 2018. Datele prezentate de dsoara Tomoiagă se pot rezuma in urmatorul tabel:

ro

Nu pentru toti parametrii s-au mentionat valorile din 2016, dar in acele locuri unde se poate face comparatia se poate aprecia in 2017 o crestere semnificativa a numarului de controale in comparatie cu anul anterior, si in consecinta, cu rezultatul acestora.

Putem spune ca tabelul cuprinde 2 tipuri de actiuni: active, initiate de ITM (controale si rezultatele acestora: avize, amenzi,..), si pasive, ca rezultat al plangerilor facute de muncitori sau de accidente, si chiar si din pricina rezultatului pozitiv al economiei si al cresterii numarului de contracte aditionale: cu 5.312 mai mult decat in 2016.

Dincolo de orice apreciere rationala a datelor, nu pot sa nu mentionez cele 20 de persoane decedate in 2017, 70% din acestea fiind din domeniul constructiilor, si cresterea semnificativa a accidentelor de munca. Cand am ajuns in Romania, in 2007, in plin boom imobiliar, m-a surprins sa vad muncitori pe schele sau pe acoperisuri, muncind fara nicio masura de siguranta. Aceste situatii astazi nu sunt atat de comune, dar reparatiile multor acoperisuri, necesare dupa furtunile din septembrie, mi-au dat posibilitatea de a vedea din nou destule posibile victime care ar putea cadea in gol chiar in centrul Timisoarei.

Conform datelor ITM cresterea accidentelor de munca se datoreaza cresterii activitatii de constructie, in consecinta inspectiile in 2018 se vor centra pe acest tip de firme: de constructie.

Dsoara Tomoiagă a anuntata ca in 2018 se vor realiza MULTE controale.

Ce se cauta?

  • Muncitori la negru: deja s-au deschis 35 dosare de la inceputul anului. Sanctiunea se aplica atat angajatorului, cat si angajatului, pentru ca “cine accepta sa munceasca la negru nu plateste darile la stat.”
  • A consolida siguranta la locul de munca: “angajatii si angajatorii sunt superficiali, cred ca pot urca la inaltimi fara casca sau lanturi de protectie, si ca nu vor pati nimic.”

(Din punct de vedere personal cred ca 20 de persoane decedate intr-un an justifica o buna activitate de inspectie)

ITM doreste doar sa dea amenzi?

  • ITM este un organism de inspectie
  • Din 4.812 sanctiuni, doar 506 din ele au ajuns sa fie amenzi, in concluzie sanctionarea nu este principalul lor obiectiv
  • Ca informatie aditionala, inspectorii ITM nu obtin niciun % din amenzile pe care le dau (care in general se incadreaza intre 1.500 si 3.000 lei, chiar daca pot fi mult mai ridicate si pot deriva responsabilitate penale pentru administrator, daca asta considera un judecator, conform rapoartelor elaborate de ITM.)
  • Oamenii de afaceri pot solicita audienta catre ITM pentru nelamuriri, sau pot merge la sesiunile informative organizate de ITM.

Cred ca aceasta politica de presiune din partea organismului de inspectie, in special in sectorul constructiilor, nu este exclusiva pentru judetul Timis, ci se poate observa in toata Romania, si deduc ca, intr-un moment in care Statul doreste sa creasca venitul, % amenzilor de asemenea va creste.

José Miguel Viñals

Director General Diagonal Consulting SRL

Consul Onorific al Spaniei in Timisoara

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: